Blue Sea & Blue Sky site Τα Ξενοδοχεία μας Ο Τόπος μας Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αρχική Σελίδα

 

Όμορφες Τοποθεσίες στην Κρήτη

Η Κρήτη είναι ένα μέρος με απίστευτη ποικιλία. Έχει υπέροχες παραλίες και πανύψηλα βουνά. Φαράγγια, ποτάμια και λίμνες. Ήσυχες απόμερες γωνιές και κοσμοπολίτικα μέρη. Μικρά χωριουδάκια και μεγάλες πόλεις. Είναι δύσκολο να διαλέξεις κάποια μόνο μέρη ενώ πάντα εκεί που νομίζεις ότι έχεις δει το νησί κάτι καινούργιο πάντα σε ξαφνιάζει.

Σε αυτήν λοιπόν την σελίδα θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια εικόνα και μερικές πληροφορίες για μερικά από αυτά τα μέρη που πιστεύουμε ότι σίγουρα αξίζουν να τους αφιερώσετε χρόνο από τις διακοπές σας. Δεν θα μιλήσουμε ιδιαίτερα για τις μεγάλες πόλεις του νησιού τις οποίες άλλωστε όλοι γνωρίζουν αλλά θα τριγυρίσουμε στο εσωτερικό του εκεί όπου κατά την γνώμη μας βρίσκεται η πραγματική ομορφιά της Κρήτης.

Χάρτες με μαρκαρισμένα τα μέρη και τις διαδρομές που προτείνουμε θα βρείτε στην περιοχή Χρήσιμες Πληροφορίες

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

 

 

 

Ιστορικά Μνημεία και Μουσεία

 

 

Φυσικές Ομορφιές και το Ενυδρείο Κρήτης

 

 

 

Γραφικά Χωριά

 

 

Διαδρομές που προτείνουμε

Ιστορικά Μνημεία και Μουσεία

Κνωσός

KnossosknossosknossosBees

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, κοντά στον μικρό ομώνυμο οικισμό, πάνω σε λόφο. Στο σημείο αυτό ήρθε στο φως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών ο Μινωικός Πολιτισμός. Εκεί κτίστηκε το ανάκτορο της Κνωσού περίπου το 1900 π.Χ. καταστράφηκε από σεισμό το 1700 π.Χ. και ξανακτίστηκε ακόμα ποιο μεγαλόπρεπο από πριν στο ίδιο πάντα μέρος.

Για να συλλάβουμε το μεγαλείο του ανακτόρου τούτου αρκεί να αναλογιστούμε ότι κάλυπτε ολόκληρο το λόφο (έκταση 20.000 τ.μ.), σε ορισμένα τμήματα ήταν πενταώροφο και είχε συνολικά 1.400 δωμάτια. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο Λαβύρινθος ήταν το ίδιο το ανάκτορο αφού ήταν τόσο μεγάλο ώστε ήταν αδύνατον για οποιονδήποτε να κινηθεί σε αυτό χωρίς την βοήθεια κάποιου από το παλάτι. Δίπλα σε αυτό υπήρχαν αρκετά άλλα κτήρια που εξυπηρετούσαν διάφορες ανάγκες των ανθρώπων του παλατιού.

Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στα απομεινάρια αυτού το αριστουργήματος πολλά από τα οποία έχουν αναστηλωθεί και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του χώρου, τις τοιχογραφίες, να φανταστεί τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων τόσες χιλιάδες χρόνια πριν.

Σε όλα τα μέρη του παλατιού υπάρχουν σε πινακίδες πληροφορίες σχετικά με το τι βλέπετε την κάθε στιγμή σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, ενώ υπάρχουν και ειδικευμένοι ξεναγοί αν προτιμάτε ποιο λεπτομερή ξενάγηση στο χώρο.

 

Φαιστός και Γόρτυνα

FaistosGortinaGortinaGortina

Η Φαιστός είναι ο δεύτερος, μετά την Κνωσό, σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος. Βρίσκεται 62 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και είναι κτισμένη σε τοποθεσία με υψόμετρο 100 μέτρα από την θάλασσα.

Το ανάκτορο της Φαιστού, ήταν ένα από σημαντικότερα μινωικά ανάκτορα και το δεύτερο σε μέγεθος (περίπου 18.000 τ.μ.) μετά από αυτό της Κνωσού, ήταν χτισμένο στο δυτικό άκρο της μεγαλύτερης και πλουσιότερης πεδιάδας της Κρήτης, της Μεσαράς. Από το σημείο αυτό έλεγχε ο τοπικός άρχοντας-βασιλιάς όχι μόνο τα αγαθά του κάμπου αλλά και την έξοδο προς τη θάλασσα και τα λιμάνια του κόλπου της Μεσαράς. Το παλάτι δεν υστερούσε σε τίποτα από αυτό της Κνωσού, και ακολούθησε την ίδια πορεία - καταστράφηκε και ξανακτίστηκε- . Στις ανασκαφές σε αυτήν την περιοχή βρέθηκε ο περίφημος Δίσκος της Φαιστού με ιερογλυφική γραφή τυπωμένη σπειροειδώς και στις δυο πλευρές του. Παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων δεν έχει ακόμα γίνει δυνατό να αποκρυπτογραφηθεί το κείμενο ή η σημασία του Δίσκου.

Ερείπια και των δύο κτιρίων με την απαράμιλλη αρχιτεκτονική, μπορούμε να δούμε σήμερα στην περιοχή, ενώ μπορούμε επίσης από εκεί να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα, αφού από την μια μεριά απλώνεται η πεδιάδα της Μεσαράς και από την άλλη ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Ψηλορείτη.

Η Γόρτυνα βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στο δρόμο προς την Φαιστό. Στην μεγάλη ακμή της Μινωικής Κρήτης ήταν μια ασήμαντη πόλη που αρχίζει να αναπτύσσεται όταν οι δύο μεγάλες πόλεις παρακμάζουν και φτάνει στο απόγειο της κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια όπου γίνεται πρωτεύουσα της Κρήτης. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται η μεγαλύτερη επιγραφή που έχει ποτέ βρεθεί. Η Δωδεκάδελτος ή Μεγάλη Επιγραφή είναι γραμμένη σε βουστροφηδόν γραφή, με την κατεύθυνση των λέξεων δηλαδή να αλλάζει σε κάθε σειρά εναλλάξ από δεξιά προς αριστερά και αντίθετα. Αποτελείται από 12 στήλες και εκτεινόταν σε 630-640 στίχους, από τους οποίους σώζονται οι 605. Xρονολογείται το 450 π.X. περίπου και είναι ένας πλήρης Kώδικας Δικαίου που απηχεί το δίκαιο της μινωικής εποχής. Σαν μέγεθος και σαν περιεχόμενο θεωρείται το σπουδαιότερο μνημείο της Ελληνικής Επιγραφικής. Είναι το μοναδικό αρχαιογνωστικό μνημείο που διασώζεται σ' ολόκληρο τον κόσμο και αποτέλεσε τη βάση του νομοθετικού συστήματος. Η "δωδεκάδελτος" περιλαμβάνει διατάξεις περί προσωπικής ελευθερίας, περί διεκδικήσεως δούλου, περί διαλύσεως γάμου, περί δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των δύο φύλων, περί υιοθεσίας, σχέσεων γονέων και τέκνων, προσβολής ηθών κ.ά. Οι νόμοι της Γόρτυνας δεν επέβαλλαν βάρβαρες ποινές. Πρόβλεπαν όμως διεξοδική διαδικασία για τη σωστή απονομή της δικαιοσύνης και απαιτούσαν αντικειμενική απόδειξη, τόσο για την ενοχή, όσο και για την αθωότητα του κατηγορουμένου. Οι νόμοι της Γόρτυνας είναι υποδειγματικοί για το πνεύμα ελευθερίας που τους διέπει και για την προοδευτικότητά τους και είναι η μεγαλύτερη προσφορά της Κρήτης αυτής της περιόδου στον παγκόσμιο πνευματικό πολιτισμό. Στην ίδια περιοχή μπορείτε να θαυμάσετε επίσης το Ρωμαϊκό Ωδείο, καθώς και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο ένα δέντρο που δεν ρίχνει ποτέ τα φύλλα του και είναι από τα σπανιότερα είδη πλάτανου στον κόσμο.

 

Μουσείο Ηρακλείου

Museum of HeraklionMuseum of HeraklionMuseum of HeraklionMuseum of Heraklion

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, φυσικά, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Η έκθεση καταλαμβάνει συνολικά είκοσι αίθουσες, δεκατρείς στο ισόγειο και επτά στον όροφο του κτηρίου. Η οργάνωσή των αιθουσών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη χρονολογική παρουσίαση των ευρημάτων. Τα εκθέματα μέσα σε αυτές παρουσιάζονται σύμφωνα με τους τόπους που βρέθηκαν, έτσι ώστε να παρέχουν μια σφαιρική και πλήρη εικόνα του κρητικού πολιτισμού, όπως εκδηλώθηκε σε διάφορες περιοχές και στα σημαντικά του κέντρα. Η έκθεση πλαισιώνεται από επεξηγηματικά κείμενα, εικόνες, σχέδια και προπλάσματα μνημείων.

Δυστυχώς αυτή την περίοδο το Μουσείο είναι κλειστό καθώς γίνονται εργασίες ανακαίνισης του όμως λειτουργεί μια αίθουσα με τα σημαντικότερα ευρήματα και συλλογές του.

 

Φορτέτζα

FortetzaFortetzaFortetzaFortetza

Το ενετικό φρούριο του Ρεθύμνου δεσπόζει στα απόκρημνα βράχια, στο βορειότερο άκρο της χερσονήσου, σ΄ ένα σημείο ιδανικό για την επιτήρηση της πόλης, των λόφων και των ακτών. Η Φορτέτζα, φημίζεται ως το μεγαλύτερο βενετσιάνικο κάστρο που κτίστηκε ποτέ. Είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει καταφύγιο σε ολόκληρο τον πληθυσμό και περιλάμβανε στρατώνες, μία εκκλησία, ένα νοσοκομείο και αποθήκες. Το κτίσιμο του ξεκίνησε το 1573 και ολοκληρώθηκε το 1580 και σκοπός του ήταν να προστατέψει την πόλη από την Τουρκική απειλή. Μέσα στο κάστρο εγκαταστάθηκε τελικά μόνο η βενετική φρουρά, αφού ο χώρος που απέμεινε για την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών μετά την ολοκλήρωση των δημόσιων κτιρίων, ήταν τελικά πολύ μικρός. Οι όποιες αδυναμίες του κάστρου όπως το χαμηλό του ύψος και η απουσία τάφρου καλύπτονταν από την μελετημένη οργάνωση του εσωτερικού χώρου.

Μετά το 1646 και την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους, η Φορτέτζα δεν θα υποστεί μεγάλες αλλαγές. Έγιναν προσθήκες και συμπληρώσεις στις επιχωματώσεις και τον περίβολο του φρουρίου. Αυξήθηκε όμως ο αριθμός των κατοικιών που χτίστηκαν μέσα στο κάστρο. Στις αρχές του 20ου αιώνα το εσωτερικό της Φορτέτζας ήταν σχεδόν εξολοκλήρου οικοδομημένο. Σταδιακά ξεκίνησε η μεταφορά των κατοίκων έξω από το φρούριο και η κατεδάφιση των ερειπωμένων κτισμάτων, από το Δήμο Ρεθύμνου.

Σήμερα το φρούριο της Φορτέτζας αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο του Ρεθύμνου, σήμα κατατεθέν της πόλης. Στα αναστηλωμένα κτίρια του φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο τους Μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και φέρνει στο Ρέθυμνο σημαντικούς καλλιτέχνες είτε της μουσικής είτε του θεάτρου είτε άλλων τεχνών από όλη την Ευρώπη.

 

Μουσείο Ρεθύμνου

Museum of RethimnonMuseum of Rethimnon

Το Αρχαιολογικό Μουσείο  ιδρύθηκε το 1887 από το φιλεκπαιδευτικό σύλλογο Ρεθύμνης. Αρχικά στεγαζόταν στο κτήριο της Λότζιας που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της παλιάς πόλης, όμως ο εκθεσιακός χώρος δεν ήταν επαρκής και έτσι μεταφέρθηκε από αυτόν το 1991. Στον σημερινό χώρο κατάφεραν να εκτεθούν περισσότερα ευρήματα όμως αρκετά ακόμα  βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου και δεν υπάρχει η δυνατότητα προβολής και ανάδειξης τους.

 Το πενταγωνικό κτήριο οπού στεγάζεται το μουσείο, βρίσκεται απέναντι από την κυρία πύλη της Φορτέτζας. Το κτήριο ξεκίνησε ως οχυρό, συμπληρωματικό έργο στην οχύρωση του κάστρου. Αργότερα  έως και την δεκαετία του 1960 λειτούργησε ως φυλακές, γεγονός που αλλοίωσε σημαντικά την αρχική του μορφή. Έπειτα έγινε μια μετασκευή και μετατράπηκε στον υπάρχον χώρο που γνωρίζουμε σήμερα.

Σε αυτό εκτός των άλλων εκθέτονται συλλογές με προϊστορικές αρχαιότητες από τις πιο όμορφες στην Κρήτη , με εξαιρετικά δήγματα από λάρνακες. Επιπλέον  η νομισματική συλλογή που φιλοξενείτε στον αρχαιολογικό χώρο του Ρεθύμνου συγκαταλέγεται στις πιο πλούσιες και ενδιαφέρουσες συλλογές της Κρήτης , ενώ μπορούμε να πούμε ότι συναγωνίζεται αντίστοιχες συλλογές σε πανελλήνιο επίπεδο.
Τα εκθέματα που φιλοξενούνται, είναι αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων, οι αρχαιολόγοι έχουν προσπαθήσει να δώσουν στα εκθέματα μια  χρονολογική σειρά  και έχουν δώσει μεγάλο βάρος στην προϊστορική συλλογή, ακριβώς λόγω των προσφάτων ευρημάτων από την περιοχή των Αρμένων και της Ελεύθερνας.

 

Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Navy MuseumNavy Museum of ChaniaNavy Museum of ChaniaNavy Museum

Το διώροφο κτήριο του Μουσείου Βρίσκεται στην άκρη του ενετικού λιμανιού των Χανίων και έχει έκταση 840 τ.μ. Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει περίπου 2500 εκθέματα, όπως μακέτες πλοίων, διάφορα όργανα και συσκευές, ζωγραφικούς πίνακες, κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, όστρακα, φωτογραφίες κ.λ.π.

Ξεχωρίζουν από αυτά η συλλογή από μακέτες πλοίων όλων το εποχών και ειδών, η πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή οστρακοειδών, το ομοίωμα γέφυρας αντιτορπιλικού του Δευτέρου Παγκοσμίου με όλο τον εξοπλισμό του στις φυσικές του διαστάσεις που είναι πραγματικά εντυπωσιακό καθώς και μια ολόκληρη αίθουσα με την συλλογή από την μάχη της Κρήτης με αποκκόματα εφημερίδων, χάρτες, οπλισμό, κράνη, ατομικό εξοπλισμό, σφαίρες και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε από εκείνη την δύσκολη για την Κρήτη εποχή.

 

Μοναστήρι Αρκαδίου

ArkadiArkadiArkadiArkadi

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου κτίσθηκε το 1587, απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου και η πρώτη ολοκληρωμένη φρουριακή μορφή του δημιουργήθηκε την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας. Μετά την καταστροφή του, το 1866, ανοικοδομήθηκε πλήρως και αναστηλώθηκε στην πρότερη του μορφή. Μόνο ένα μισοκαμένο τέμπλο στα αριστερά της Αγίας Τράπεζας και μια μπάλα κανονιού σφηνωμένη στο αιωνόβιο κυπαρίσσι στα δεξιά στης εκκλησίας μαρτυρούν το αίμα που χύθηκε πριν 140 χρόνια.

Για τους Κρητικούς το μοναστήρι αυτό αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας του νησιού. Αυτή η μονή το 1866 όπως και σε προηγούμενες εξεγέρσεις των Κρητικών κατά των Τούρκων υπήρξε καταφύγιο και ορμητήριο για τους επαναστάτες αφού βρισκόταν σε θέση κλειδί στην περιοχή. Οι Τούρκοι αποφάσισαν να δώσουν ένα τέλος στο μοναστήρι εκστρατεύοντας εναντίον του με 15.000 στρατό και 30 κανόνια. Στην μονή εκείνη την ημέρα υπήρχαν 964 άνθρωποι από αυτούς 325 ήταν άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες και παιδιά, αρνήθηκαν όμως να εγκαταλείψουν το μοναστήρι. Η μάχη κράτησε όλη την πρώτη ημέρα χωρίς να πέσει το μοναστήρι. Οι πολιορκημένοι αντιστάθηκαν σθεναρά με μεγάλες απώλειες και από τις δύο μεριές. Την επόμενη μέρα όμως η κεντρική πόρτα έσπασε από τα κανόνια και οι Τούρκοι κατάφεραν να μπουν μέσα. Η μάχη συνεχίστηκε σώμα με σώμα αλλά οι Τούρκοι ήταν πάρα πολλοί. Ο Ηγούμενος του μοναστηριού φώναζε να μαζευτούν όσοι μπορούν και θέλουν στην πυριτιδαποθήκη για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, και έτσι έγινε, όσοι δεν μπορούσαν πια να πολεμήσουν, οι γυναίκες και τα παιδιά μαζεύτηκαν όλοι εκεί και όταν και οι τελευταίες αντιστάσεις έπεσαν όταν οι Τούρκοι προσπαθούσαν να σπάσουν και την πόρτα της πυριτιδαποθήκης , όλοι αυτοί οι άνθρωποι θυσιάστηκαν πυροβολώντας το μπαρούτι και τινάζοντας τα πάντα στον αέρα. Θυσιάστηκαν , για την πατρίδα τους, για την θρησκεία τους, γιατί ήθελαν να είναι ελεύθεροι. 854 Κρητικοί, άντρες γυναίκες και παιδιά, σφάχτηκαν ή ανατινάχτηκαν παίρνοντας μαζί τους περίπου 1500 Τούρκους, 114 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 3 - 4 κατάφεραν να διαφύγουν.

Μετά το ολοκαύτωμα, την καταστροφή και την ερήμωση του Αρκαδίου το "Κρητικό Ζήτημα" αντί να κλείσει άνοιξε τις κλειστές πύλες της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η πύρινη φλόγα του ξεσήκωσε τα πνεύματα της Ευρώπης, άλλαξε τη νοοτροπία και την τακτική τους έναντι της Κρήτης και έγινε το μεγάλο ξεκίνημα για την απελευθέρωσή της.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την αναστηλωμένη μονή να κινηθεί στους χώρους που περπατούσαν αυτοί οι άνθρωποι, να επισκεφθεί το μουσείο της και να ευχηθεί με όλη του την καρδιά ο κόσμος αυτός να σταματήσει πια να αλληλοσπαράζεται.

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

 

Μοναστήρι Πρέβελη

Monastery of PreveliOld Monastery of PreveliAgios Nicolaos

Βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Πρόκειται για δύο μοναστήρια, την Κάτω και την Πίσω Μονή Πρέβελη που απέχουν μεταξύ τους περίπου 2 χλμ. Η πρώτη χτίστηκε κατά την Ενετοκρατία (στην καμπάνα της αναγράφεται το έτος 1594). Κλειδωμένη και ετοιμόρροπη, αποθαρρύνει τους επίδοξους ερευνητές, διαφυλάσσοντας τη μοναξιά της. Εντελώς άλλη εικόνα στην Πίσω Μονή. Όμορφη περιποιημένη και φιλόξενη. Η μονή φυσικά λειτουργεί και αποτελεί τμήμα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις κρητικές επαναστάσεις, ιδιαίτερα του 1866, κατά τις οποίες υπήρξε καταφύγιο κατατρεγμένων και κέντρο επαναστατών. Την ίδια παράδοση συνέχισε και κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη της Κρήτης και στα μετέπειτα χρόνια, όπου περιέθαλψε και κατάφερε να σώσει την ζωή εκατοντάδων πολεμιστών των συμμαχικών δυνάμεων και ντόπιων κρύβοντας τους στην περιοχή της μονής και στα βουνά γύρω από αυτήν, ενώ ένα πιάτο φαγητό υπήρχε πάντα για όλους.

Η μονή αποπνέει ηρεμία ενώ το Λιβυκό Πέλαγος απλώνεται μπροστά της. Δίπλα στην μονή καταλήγει το πανέμορφο Κουρταλιώτικο φαράγγι.

 

Φραγκοκάστελο

FragokastelloFragokastelloFragokastelloFragokastello

Το Φραγκοκάστελο είναι ένα ορθογώνιο φρούριο, χτισμένο από τους Eνετούς το 1371 στη νοτιοδυτική Κρήτη. Το κάστρο έχει εμβαδόν περίπου τέσσερα στρέμματα, με την κύρια είσοδό του να  βλέπει προς  το Λιβυκό πέλαγος.  Στα τείχη, επάνω από την κύρια πύλη, φαίνονται ακόμα ο θυρεός και τα οικόσημα που απεικονίζουν το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και τις Ενετικές κορώνες.

Το ίδιο το κάστρο έχει την δική του μακρόχρονη και αιματηρή ιστορία. Το φρούριο χτίστηκε αρχικά από τους ντόπιους κάτω από την επίβλεψη των Βενετών. Αποτελεί ειρωνεία το ότι οι Ενετοί κατασκεύασαν το κάστρο όχι μόνο για να αμυνθούν ενάντια στους πειρατές αλλά και για να αντιμετωπίσουν τις συχνές επαναστάσεις των ντόπιων. Τελικά, οι Ενετοί έμειναν λιγότερο από έναν αιώνα στο φρούριο. Με το πέρασμα του χρόνου, το κάστρο περνούσε στα χέρια του εκάστοτε κατακτητή. Κατά την τουρκική εισβολή και όποτε γίνονταν επανάσταση εναντίον των Τούρκων, χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους για την υπεράσπισή τους. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της κρητικής επανάστασης (1866-1869), το φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως προμαχώνας για τα τουρκικά στρατεύματα που αποβιβάζονταν στην περιοχή των Σφακιών.

Σήμερα είναι το κύριο αξιοθέατο της περιοχής, όντας ένα ασυνήθιστο σκηνικό για τους παραθεριστές της πεντακάθαρης και πανέμορφης παραλίας που βρίσκεται δίπλα του. Το φρούριο είναι ανοικτό όλο το χρόνο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τόπος διεξαγωγής συναυλιών και χοροεσπερίδων.

 

Φυσικές Ομορφιές

 

Φαράγγι της Σαμαριάς

SamariaSamariaSamariaSamaria

Σίγουρα αποτελεί την πιο γνωστή περιοχή τη Κρήτης. Βρίσκεται στη δυτική της πλευρά, στην οροσειρά Λευκά Όρη και αποτελεί το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης με 18 χμ. μήκος. Ξεκινάει από την τοποθεσία Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1200 μ.), στο Οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη. Οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί και η ιδιαίτερα πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας συνθέτουν μια μοναδική σε ομορφιά και επιβλητικότητα εικόνα σε όλο το μήκος του φαραγγιού.

Η κάθοδος του, μέχρι την έξοδο του δρυμού γίνεται με τα πόδια ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι μήκους 16 χιλιομέτρων το οποίο είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος του και θεωρείται το πιο περπατημένο μονοπάτι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσα στο φαράγγι πραγματικά έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στην φύση και μακριά από όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η βλάστηση είναι πυκνή κατά μήκος όλου του φαραγγιού ενώ σε κάθε στιγμή ξετυλίγεται μπροστά σας μια καινούργια εικόνα . Πηγές με δροσερό πεντακάθαρο νερό υπάρχουν παντού. Στο μέσο περίπου του φαραγγιού υπάρχει ένα μικρό χωριό στο οποίο έμεναν ξυλοκόποι πριν τον χαρακτηρισμό της Σαμαριάς σαν εθνικό δρυμό το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και τώρα χρησιμοποιείται από τους φύλακες και τον γιατρό ως βάση, αλλά και από τους επισκέπτες σαν μέρος ξεκούρασης. Προς το τέλος του το φαράγγι στενεύει και στην περιοχή Σιδερόπορτες σχεδόν αγγίζετε τις 2 πλευρές του, που ορθώνονται κάθετα 350 μέτρα πάνω από το κεφάλι σας. Με την έξοδο από το φαράγγι θα πρέπει να περπατήσετε τρία περίπου χιλιόμετρα μέχρι το γραφικό χωριό της Αγίας Ρουμέλης και την όμορφη παραλία του.

Η Σαμαριά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας απλός περίπατος για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία, όμως όλοι μπορούν να το διασχίσουν χωρίς προβλήματα, αρκεί να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σίγουρα αυτό το φαράγγι είναι ένα μέρος που συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

 

Φαράγγι Ίμπρου

ImprosImprosImprosImpros

Το φαράγγι Ίμπρος είναι σχετικά μικρό καθώς έχει μήκος μόνο 8 χλμ. αλλά ξεχωρίζει για την εξαιρετική του ομορφιά. Η είσοδός του βρίσκεται στο χωριό Ίμπρος των Σφακιών σε υψόμετρο 780 μέτρων. Η διάσχισή του διαρκεί δύο περίπου ώρες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι επονομαζόμενες "πόρτες", τα στενώματα δηλαδή που δημιουργούν οι κατακόρυφοι βράχοι, που προκαλούν δέος στον κάθε πεζοπόρο. Σε ορισμένα σημεία γίνονται τόσο στενά που κλείνουν τη θέα προς τον ουρανό.

 

Φαράγγι Αράδαινας

AradainaAradainaAradainaAradena

Το εντυπωσιακό Φαράγγι της Αράδαινας ξεκινά από τα Λευκά Όρη, βόρεια του ομώνυμου χωριού και καταλήγει στη θάλασσα νότια. Μπορείτε να περάσετε το Φαράγγι της Αράδαινας και να βγείτε κοντά στην όμορφη παραλία στα Μάρμαρα, στη νότια ακτή.

Στη γέφυρα της Αράδαινας θα εντυπωσιαστείτε από τη θέα του φαραγγιού 138 μέτρα κάτω από τα πόδια σας. Από εδώ βουτάνε στο χάος οι λάτρεις του bungee - jumping το καλοκαίρι. Ένα μονοπάτι από εκεί επιτρέπει να κατεβείτε στο φαράγγι. Η διαδρομή μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ώρες καθώς η Αράδενα απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από την είσοδο της θάλασσας.

 

Μύλοι Ρεθύμνου

MiloiMiloiMiloiMiloi

Σε υψόμετρο 270 μέτρων και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο υπάρχουν δύο οικισμοί, οι Παλιοί και Νέοι Μύλοι με 39 κατοίκους. Το γραφικό χωριό των Κάτω Μύλων ήταν κτισμένο πολύ χαμηλά, στις Νότιο-Δυτικές παρυφές του όρους Βρύσινα, στις όχθες μικρού ποταμού. Στην ροή του ποταμού υπάρχει σημαντικός αριθμός μύλων όπου χρησιμοποιούσαν σαν κινητήρια δύναμή τους το νερό του. Προσφέρεται για περιπατητικές περιπλανήσεις λόγω της κοντινής απόστασης του από την πόλη του Ρεθύμνου και της εύκολης διαδρομής του. Ο ωραίος αυτός οικισμός, μεγάλης πολιτιστικής αξίας, πριν μερικά χρόνια ερημώθηκε λόγω της κατολίσθησης του εδάφους. Τα σπίτια ερήμωσαν, το ίδιο και οι νερόμυλοι. Έτσι δημιουργήθηκε ο Νέος Οικισμός Μύλων με νεόκτιστες κατοικίες. Η πυκνή βλάστηση, το πανέμορφο τοπίο και τα τρεχούμενα νερά, προκαλούν πολλούς επισκέπτες να περπατήσουν μέσα στο φαράγγι και να το διασχίσουν φτάνοντας μέχρι την πόλη του Ρεθύμνου.

 

Πρέβελη και Κουρταλιώτικο φαράγγι

PreveliPreveliPreveliPreveli

Ίσως μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κρήτης. Το Κουρταλιώτικο φαράγγι έχει είσοδο από το χωριό Κοξαρέ του Νομού Ρεθύμνης. Ακολουθώντας την κοίτη του Κουρταλιώτη ποταμού καταλήγει στη λίμνη του Πρέβελη. Το φαράγγι χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση και τους απότομους ψηλούς όγκους πέτρας που φθάνουν τα 600 μέτρα και στις δύο πλευρές του. Είναι ένα αριστούργημα της φύσης που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Στα μισά του δρόμου που περνάει μέσα από το φαράγγι υπάρχουν πάρκινγκ και μονοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το φαράγγι είναι στενό και έχει άγρια ομορφιά. Ο ποταμός που το διασχίζει διακλαδώνεται σε πέντε διαφορετικά ρυάκια που ενώνονται σχηματίζοντας πέντε μικρές λιμνούλες και έναν καταρράκτη. Αρκετά είδη άγριων ζώων και πουλιών συναντώνται στο φαράγγι. Στην έξοδο του ποταμού προς την θάλασσα η φύση φροντίζει και πάλι να μας εντυπωσιάσει αφού αριστερά και δεξιά του ποταμού βλέπουμε ένα μικρό δάσος από φοίνικες που κάνει την περιοχή να μοιάζει σαν μικρός παράδεισος.

 

Λίμνη Κουρνά

KournasKournasKournasKournas

Αποτελεί την μοναδική φυσική λίμνη σε νησί στην Μεσόγειο. Το μέγιστο μήκος της είναι 1080 μέτρα και το μέγιστο πλάτος της είναι 880 μέτρα. Καταλαμβάνει έκταση 579 στρεμμάτων με μέγιστο βάθος τα 22.5 μέτρα !! (3.5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) και είναι η νεότερη λίμνη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Περιστοιχίζεται από βουνά που δημιουργούν ένα άκρως εντυπωσιακό τοπίο.

Ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στα ήρεμα νερά της, να κάνει βαρκάδα ή ποδήλατο ή απλά να απολαύσει το γεύμα του στις ταβέρνες γύρω από την λίμνη. Προτείνουμε να δοκιμάσετε τις σφακιανές πίτες εκεί, ένα γλύκισμα που τουλάχιστον εμείς κάθε φορά το τιμάμε ιδιαιτέρως.

 

Ιδαίον Άντρο και Οροπέδιο Νίδα

IdeonAntroIdeonAntroNidaMitato

Στην περιοχή του Ψηλορείτη, σε απόσταση 79 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο βρίσκεται το περίφημο οροπέδιο της Νίδας, όπως και το Ιδαίον Άντρον, το σπήλαιο που φιλοξένησε το νεογέννητο Δία.

Το οροπέδιο της Νίδας σχηματίζεται σε ένα υψόμετρο που αγγίζει τα 1400 μέτρα. Η φύση εδώ είναι πανέμορφη, ιδιαίτερα την άνοιξη και η θέα είναι καταπληκτική. Πολλοί ξεκινούν από εδώ τις ορειβατικές τους περιηγήσεις και αρκετοί διανυκτερεύουν το καλοκαίρι με σκηνές. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τα μητάτα. Πρόκειται για πέτρινα χτίσματα με θολωτή οροφή τα οποία χρησιμεύουν για τη διαμονή των βοσκών αλλά και για την τυροκομία και την παραγωγή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Λέγεται, μάλιστα, ότι η τεχνικής κατασκευής τους παραμένει αναλλοίωτη από τα μινωικά κιόλας χρόνια.

Λίγο πιο πέρα βρίσκετε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά σπήλαια το Ιδαίον Άντρο. Σύμφωνα με τη Μυθολογία εκεί με το γάλα της Αμάλθειας μεγάλωσε ο Δίας, προστατευμένος από τις Νύμφες και τους Κουρήτες. Οι ανασκαφές που έγιναν στο σπήλαιο αποκάλυψαν πλήθος σημαντικών ευρημάτων που αποδεικνύουν τη λατρευτική χρήση του σπηλαίου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Βρέθηκαν χάλκινες ασπίδες, σιδερένια όπλα και εργαλεία και σημαντικά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο και χρυσό. Οι εντυπωσιακές διαστάσεις της εισόδου και το τεράστιο μέγεθος της πρώτης αίθουσας, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επιβλητικό θέαμα. Το σπήλαιο είναι ανοικτό και η επίσκεψη είναι ελεύθερη. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την προστασία και τη διατήρηση του χώρου ανήκει σε όλους μας.

 

Αργυρούπολη

ArgiroupoliArgiroupoliArgiroupoliArgiroupoli

Σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο, ακολουθώντας την παλαιά εθνική οδό Ρεθύμνου - Χανίων, φθάνει κανείς στην Αργυρούπολη. Το χωριό είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Λάππας είναι καταπράσινο ενώ το νερό ρέει παγωμένο πεντακάθαρο και άφθονο από τις πηγές του δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες καθώς κατεβαίνει την πλαγιά. Οι πηγές αυτές ονομάζονται Αγία Δύναμη, με αναφορά στη θεία προέλευση της δύναμης του νερού, αλλά και στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, πού είναι κτισμένο ακριβώς μέσα στη σπηλιά, από την οποία αναβλύζει τό νερό. Η παροχή του νερού είναι περίπου 20.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, κυμαινόμενη εποχιακά, από το οποίο υδρεύεται το Ρέθυμνο. Παλαιότερα στην περιοχή των πηγών λειτουργούσαν πολλοί υδρόμυλοι, για την άλεση σιτηρών, αλλά και ελαιοκάρπου, από τους οποίους σήμερα σώζεται μόνο ένας, σε λειτουργία. Στην περιοχή γύρω από τις πηγές λειτουργούν πολλές ταβέρνες, που προσφέρουν στους επισκέπτες εκλεκτούς τοπικούς αλλά και άλλους μεζέδες. Τις πολύ ζεστές μέρες το καλοκαιριού αποτελεί πραγματική όαση δροσιάς.

 

Γραμβούσα - Μπάλος

GramvousaGramvousaGramvousaBalos

Ο κόλπος της Κισσάμου στη δυτική πλευρά των Χανίων περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών και ακρωτηρίων. Tο νησάκι της Ήμερης Γραμβούσας και η παραλία του Μπάλου αποτελούν δύο από τα πιο όμορφα σημεία του, δύο μέρη που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τουριστικά καθώς εκτελούνται καθημερινά κρουαζιέρες που ξεκινούν από το λιμάνι του Καστελίου Κισσάμου.

Εκτός από το άγονο παρθένο τοπίο, τα γαλαζοπράσινα νερά και την εντυπωσιακή του θέα, το νησί της Γραμβούσας έχει μακραίωνη ιστορία γεγονός που μαρτυράτε και από το κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του νησιού, τo οποίο χτίστηκε το 1579 από τους Ενετούς. Το γεωμετρικό σχήμα του νησιού (μοιάζει με τρίγωνο) και η άρτια οργάνωση των Ενετών έκαναν το κάστρο αυτό ένα εξαιρετικό φρούριο, το οποίο οι Τούρκοι κατάφεραν να κυριεύσουν μόνο δωροδοκώντας το Ενετό φρούραρχο! Το ακρωτήρι μέχρι πριν από λίγα χρόνια φιλοξενούσε μόνο τους ψαράδες της περιοχής.

Το κύριο χαρακτηριστικό του Μπάλου είναι η παραλία του, πλατιά με πολύ ψιλή λευκή και κόκκινη άμμο, όπου σε ένα σημείο σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα με πολύ ρηχά νερά.

 

Ελαφονήσι

ElafonisiElafonisiElafonisiElafonisi

Το Ελαφονήσι είναι ένας μικρός τροπικός παράδεισος με αβαθή, κρυστάλλινα νερά, ψιλή λευκή άμμο και αμέτρητα κοχύλια. Πρόκειται για ένα επίπεδο νησάκι που χωρίζεται από τη στεριά με μερικά μέτρα ρηχής θάλασσας και έχει δώσει το όνομά του στην ευρύτερη περιοχή.

Με το Ελαφονήσι όμως συνδέεται και μια τραγική ιστορία: Πάνω στο νησάκι την Κυριακή του Πάσχα το 1824 σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους περίπου 40 Κρήτες πολεμιστές και περισσότερα από 600 γυναικόπαιδα ενώ πολλοί ακόμα σύμφωνα με μαρτυρίες, πουλήθηκαν ως σκλάβοι.

 

Νησί Σπιναλόγκα

SpinalogkaSpinalongaSpinalonga

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας. Πήρε το όνομα του όταν καταλείφθηκε από τους Ενετούς οι οποίοι το ονόμασαν έτσι. Οχυρώθηκε άριστα από αυτούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από αισθητικής άποψης. Το νησί χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Έτσι τα κτίσματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του κάλυπταν αποκλειστικά τις ανάγκες εγκατάστασης της Ενετικής φρουράς. Στη συνέχεια το νησί αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο για τους Κρητικούς επαναστάτες καθόλη την διάρκεια της Τουρκικής κυριαρχίας.

Η Κρητική Πολιτεία το 1903 θέσπισε την απομόνωση των λεπρών και αποφάσισε τη δημιουργία Λεπροκομείου στη Σπιναλόγκα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μίας συντονισμένης βοήθειας στους πάσχοντες από τη νόσο του Χάνσεν. Εκεί μεταφέρθηκαν όλοι οι λεπροί του νησιού. Η δύσκολη ζωή των αρρώστων που διέμειναν στο νησί (συνθήκες που σταδιακά όμως έγιναν πολύ καλύτερες ιδιαίτερα σε σχέση με τις άλλες κλινικές της Ελλάδας) έως το 1957 οπότε και η αρρώστια καταπολεμήθηκε, σηματοδότησε τον χώρο και τον φόρτισε συναισθηματικά καθιστώντας τον εκτός από ένα όμορφο νησί και τόπο ιστορικής μνήμης.

 

Μάταλα

MatalaMatalaMatalaMatala

Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά, που βρίσκεται σε απόσταση 67 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι σπηλιές που έχουν σκαλιστεί κατά μήκος του βραχώδους βουνού που καταλήγει στην θάλασσα. Χρησιμοποιηθήκαν στα προϊστορικά χρόνια σαν κατοικίες και τοποθεσίες λατρείας, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου αιώνα χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι. Στις δεκαετίες του 60 και 70, όταν οι χίπις κατέκλυσαν την περιοχή κατοίκησαν εκεί σε κοινόβια.
Οι σπηλιές σε συνδυασμό με την αμμώδη παραλία, διαμορφώνουν ένα ημικύκλιο και στις δύο πλευρές από τις οποίες προβάλουν επάνω υψωμένοι βράχοι. Η παραλία είναι πολύ καθαρή αμμώδης και προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης.

 

Ενυδρείο Κρήτης (Θαλασσόκοσμος)

CretaquariumCretaquariumCretaquariumCretaquarium

Μια σκηνογραφία της Μεσογείου, των ελληνικών βυθών και του τροπικού περιβάλλοντος μήκους 600 μέτρων περιμένει τον επισκέπτη κατά μήκος της οποίας θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με 2.500 περίπου οργανισμούς που κατανέμονται σε 200 είδη.

Οι οργανισμοί φιλοξενούνται σε 32 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων. Οι δεξαμενές εναλλάσσονται ανάλογα με τα φιλοξενούμενα είδη, τους βιοτόπους τους ή τις συνήθειές τους. Είναι όμορφη εμπειρία να περνάς ανάμεσα από της μεγάλες δεξαμενές  με τις τεράστιες βιτρίνες ενώ περισσότερα από 200 θαλάσσια είδη κολυμπούν δεξιά, αριστερά ή και μπροστά σου. Οι δεξαμενές που είναι διαμορφωμένες,  έτσι ώστε να θυμίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και το σκοτεινό του χώρου σου  δίνουν πραγματικά την αίσθηση πως κολυμπάς μαζί τους, ενώ δίνουν αρκετή  ελευθερία ακόμα και για τα μεγαλύτερα ψάρια να κολυμπούν με άνεση. Μην ξεχάσετε  να χαζέψετε τα τροπικά πολύχρωμα ψάρια, τις ανεμώνες της θάλασσας καθώς και τις μέδουσες. Σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, χωρητικότητας 150 ατόμων. Καθημερινά και κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του ενυδρείου προβάλλονται ντοκιμαντέρ σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα.

 

Γραφικά Χωριά

Ανώγεια

AnogeiaAnogeiaAnogeiaAnogeia

Tο παραδοσιακό χωριό Ανώγεια βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη στα όρια σχεδόν των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Μένουν σε αυτά μόνιμα 2.507 κάτοικοι. Σύμφωνα με την παράδοση, τα Ανώγεια δημιουργήθηκαν από κτηνοτρόφους, στις αρχές του 13ου αιώνα. Υπήρξαν κέντρο επαναστατών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και πυρήνας αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου. Ήταν ένα από τα κύρια μέρη στα οποία οδηγήθηκε και κρατήθηκε από τους αντάρτες απαγωγείς του o Γερμανός στρατιωτικός διοικητής, στρατηγός Φον Κράιπε, πριν φυγαδευτεί στην Αφρική. Σε αντίποινα οι Γερμανοί σκότωσαν (1944) όλους τους άντρες του χωριού και ισοπέδωσαν στην κυριολεξία όλα τα κτίρια, εκτός από την εκκλησία -αφιερωμένη στον Ιωάννη το Βαπτιστή με αξιόλογες τοιχογραφίες- . Τα Ανώγεια ξαναχτίστηκαν μετά τον πόλεμο από τους κατοίκους τους, οι οποίοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία, τη χειροτεχνία και τα υφαντά. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις αναλλοίωτες γεύσεις της κρητική κουζίνας στις ταβέρνες της περιοχής και να θαυμάσετε τα υπέροχα υφαντά που με μεράκι και νοικοκυροσύνη παράγουν οι Ανωγειανές γυναίκες. Από τα Ανώγεια μπορεί κανείς εύκολα να επισκεφθεί το Ιδαίο Άντρο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1499 μ. και σε απόσταση 22 χιλιομέτρων

Κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, στο συγκεκριμένο χωριό διοργανώνονται τα Υακίνθεια, πολιτιστική γιορτή που υμνεί τον έρωτα, όπως λέει ο εμπνευστής της. Παίρνουν μέρος τραγουδιστές και άλλοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο χώρο του Αγίου Υακίνθου λειτουργεί έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από παραγωγούς της περιοχής.

 

Πλακιάς

PlakiasPlakiasPlakiasPlakias

Ο Πλακιάς βρίσκεται στην νότια πλευρά της Κρήτης σε απόσταση 32 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου. Συνδυάζει την παραδοσιακή χωριάτικη ατμόσφαιρα με μια σειρά από μπαρ και ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας του. Αρχικά ήταν ένα μικρό ψαροχώρι με όχι πάνω από πενήντα κατοίκους αλλά με την άνθιση του τουρισμού στο νησί τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί σε παραθεριστικό κέντρο για αυτούς που περνούν από την νότια πλευρά του νησιού. Υπάρχουν πολλές μικρές αμμουδιές στην περιοχή, πεντακάθαρες, παρόλο που η άμμος έχει ένα χαρακτηριστικό γκρι χρώμα. Πάνω από τον Πλακιά βρίσκονται αρκετά μικρά παραδοσιακά χωριά που διατηρούν το χρώμα τους και το γνήσιο Κρητικό ύφος τους. Επίσης υπάρχει καραβάκι για την παραλία του Πρέβελη.

 

Χώρα Σφακίων

SfakiaSfakiaSfakiaSfakia

Τα Σφακιά είναι κτισμένα στις νότιες και ανατολικές πλαγιές των Λευκών Ορέων, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από τα Χανιά. Τα εδάφη εκεί είναι άγονα, τα τοπία άγρια με σκληρή όψη . Όταν αντικρίζει κανείς τις επιβλητικές Σφακιανές Μαδάρες όπως ονομάζουν τα Λευκά Όρη οι ντόπιοι, μαγεύετε από το μεγαλείο της φύσης. Αυτή η αγριότητα του τόπου και φυσικά η θάλασσα συνέβαλαν στην ιστορία των Σφακιών. Ήταν οι μόνοι Κρητικοί που ασχολήθηκαν με τις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Χάρη στη γεωγραφική θέση της περιοχής και κυρίως στην γενναιότητα που διακατείχε ανέκαθεν τους Σφακιανούς, παρόλο που έγιναν κέντρο επαναστάσεων και αιματηρών συγκρούσεων, παρόλο που οι Τούρκοι κατάφεραν να τα κάψουν σχεδόν ολοκληρωτικά δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν όλη την περιοχή. Κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη μάχη της Κρήτης, έγινε στα Σφακιά η αποβίβαση των συμμαχικών στρατευμάτων και οι πολεμιστές εδώ εύρισκαν πάντα άσυλο και περίθαλψη.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του πλούτου των Σφακιανών είναι τα όμορφα πέτρινα μονώροφα και διώροφα σπίτια, τα οποία αριθμούν 3-4 εκατονταετηρίδες ζωής, και έχουν κλειστές αυλές και μικρά παράθυρα. Κατά την παραμονή σας στα Σφακιά αξίζει να επισκεφθείτε το φρούριο του 15ου - 16ου αιώνα, το οποίο λεγόταν Sfacia ή Sfachia και από αυτό λέγετε ότι πήρε το όνομά της η περιοχή. Επίσης, αξίζει να προσκυνήσετε στο μοναστήρι της Παναγιάς Θυμιανής, γνωστό από τις λαϊκές συνελεύσεις που γίνονταν εκεί την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τέλος, αξίζει να δείτε τη σπηλιά του Δασκαλογιάννη, όπου λειτουργούσε το νομισματοκοπείο στα χρόνια της Επανάστασης, η οποία όμως προσεγγίζεται μόνο με καΐκι.

 

Λουτρό

LoutroLoutroLoutro

Το όμορφο χωριό Λουτρό αποτελεί ένα από τα ησυχαστήρια του νησιού. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά δίπλα στην θάλασσα στην νότια πλευρά του νομού Χανίων. Όλα τα σπίτια είναι κτισμένα σε κυκλαδίτικο στυλ. Δηλαδή άσπρα μονώροφα ή διώροφα κτήρια με μπλε παραθυρόφυλλα και πόρτες. Η πρόσβαση γίνεται κυρίως από την θάλασσα αφού δεν υπάρχουν παρά μόνο κάποια μονοπάτια που συνδέουν το χωριό με τα Σφακιά και την Ανώπολη. Ιδανικό για διακοπές μακριά από την πολυκοσμία, σε καταγάλανα νερά και σε απόλυτη ησυχία αφού δεν υπάρχουν εδώ ούτε αυτοκίνητα ούτε μηχανάκια. Ιδανικό και για όλους όσους θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από το θόρυβο της πόλης και να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους ή τον σύντροφο τους.

 

Αξός

AxosAxosAxosAxos

Η Αξός βρίσκεται 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου κτισμένο σε μια πλούσια κοιλάδα σε υψόμετρο 550 μέτρα στις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη. Το χωριό είναι πολύ εύφορο με τρεχούμενα νερά και θαυμάσιο κλίμα. Είναι χτισμένο κάτω από την αρχαία πόλη Αξό ή Όαξο. Όμορφο χωριό με αδιάλειπτη ιστορία από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Στην περιοχή σώζονται και έχουν αναπαλαιωθεί 10 βυζαντινές εκκλησίες ενώ ο σύγχρονος ναός των Αγίων Αποστόλων είναι χτισμένος στην άκρη μιας μεγάλης χαράδρας που θυμίζει κάπως Μετέωρα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί και εκθέτονται σε διάφορα μουσεία του νησιού αρχαιολογικά ευρήματα από όλες τις περιόδους της Κρητικής ιστορίας.

Τα καφενεία λειτουργούν όπως τον παλιό καιρό, οι κάτοικοι όχι μόνο δεν ξαφνιάζονται στη θέα του ξένου επισκέπτη, αλλά επιζητούν την παρέα του. Θα έχετε και την ευκαιρία να θαυμάσετε τα υπέροχα υφαντά που φτιάχνουν οι γυναίκες της περιοχής.

 

Σπήλι

SpiliSpiliSpili

Το Σπήλι είναι ένα πανέμορφο ορεινό καταπράσινο χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κέδρος στα βορειοδυτικά του νομού και απέχει 27χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Είναι μία περιοχή πλούσια σε βλάστηση και πολλά ρέματα. Διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές που όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτες τουριστικά.

Στην πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια θα σας εντυπωσιάσει η βρύση με τα εικοσιπέντε κεφάλια λιονταριών από τα οποία τρέχουν τα κρυστάλλινα νερά των πηγών, υπάρχουν επίσης πολλά μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα καθώς και εστιατόρια και καφενεία. Πάνω από την πλατεία στενά δρομάκια οδηγούν στο επάνω χωριό, το οποίο έχει καταπληκτική πανοραμική θέα.

 

Μπαλί

MpaliMpaliMpaliPlakias

Αυτό το ψαράδικο χωριό, που έχει μετατραπεί πλέον σε παραθαλάσσιο θέρετρο βρίσκεται περίπου 28 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου. Είναι κτισμένο σε μία υπερυψωμένη μικρή χερσόνησο, έτσι έχει θέα στον όρμο και τη θάλασσα. Έχει ένα μικρό λιμανάκι, καφενεία, εστιατόρια, σνακ μπαρ, τρεις παραλίες σε τρεις μικρούς κολπίσκους προστατευμένες από τον αέρα και είναι μια καλή επιλογή για να περάσετε την μέρα σας ειδικά τις ημέρες που τα μελτέμια αγριεύουν την θάλασσα στο Ρέθυμνο.

 

Γεωργιούπολη

GeorgioupoliGeorgioupoliGeorgioupoliGeorgioupoli

Στην κεντρική πλατεία με τους μεγάλους ευκαλύπτους θα βρείτε πολλές καφετέριες και ταβέρνες. Στην παραλία της εκβάλλει ο Αρμυρός ποταμός, που πηγάζει από τη λίμνη Κουρνά. Το χωριό διαθέτει εξαιρετική παραλία με λεπτή και λευκή άμμο, μήκους 9 χλμ. που προστατεύεται πλήρως από τους βορειοδυτικούς ανέμους. Ένα μονοπάτι οδηγεί στην μικρή γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι κτισμένη πάνω στα βράχια κυριολεκτικά μέσα στην θάλασσα.

 

Διαδρομές που προτείνουμε

Ρέθυμνο - Κοξαρέ - Πρέβελη - Μοναστήρι Πρέβελη - Πλακιάς - Φραγκοκάστελο - Χώρα Σφακίων - Ρέθυμνο

Μια σίγουρα πολύ όμορφη διαδρομή γύρω από τον νομό Ρεθύμνου και όχι μόνο. Το Κουρταλιώτικο φαράγγι είναι από τα πιο όμορφο κομμάτια της, κατά την γνώμη μας. Λίγο πριν το Μοναστήρι Πρέβελη δεξιά σας (υπάρχει εκεί μια μικρή πέτρινη γέφυρα και μια ταβέρνα) υπάρχει μια στροφή που οδηγεί κατευθείαν στην παραλία Πρέβελη. Ο δρόμος είναι χωμάτινος και περίπου ένα χιλιόμετρο αλλά σας βγάζει χωρίς να ταλαιπωρείθητε κατευθείαν στην άκρη το φαραγγιού. Από εκεί μπορείτε να πάτε όσο βαθειά στο φαράγγι θέλετε. Στον Πλακιά θα βρείτε πολύ νόστιμα θαλλασινά αν σας αρέσουν ενώ ανεβαίνοντας από την Χώρα Σφακίων προς το Ρέθυμνο θα δείτε από ψηλά το φαράγγι της Ίμπρου. Σίγουρα εντυπωσιακή θέα.

Χάρτης της Διαδρομής ...

Ρέθυμνο - Πέραμα - Αξός - Ανώγεια - Ιδαίον Άντρο

Σε αυτή την διαδρομή αφήνουμε τις παραλίες του νησιού και ανεβαίνουμε στα βουνά του και συκεκριμένα στο μεγαλύτερο από αυτά. Τα Ανώγεια βρίσκονται σε υψόμετρο 1300 μέτρων ενώ το σπήλαιο Ιδαίον Άντρο στα 1400 μέτρα. Ανεβαίνουμε δηλαδή πάνω από τo μέσo του Ψηλορείτη. Η θέα εκτός των άλλων είναι καταπληκτική. Όλο το οροπέδιο της Νίδα απλώνεται μπροστά σας.

Μην διστάσετε να δοκιμάσετε τις τοπικές συνταγές στις ταβέρνες στα Ανώγεια σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.

Χάρτης της Διαδρομής ...

 

Ρέθυμνο - Αργυρούπολη - Επισκοπή - Γεωργιούπολη - Λίμνη του Κουρνά

Μια σχετικά σύντομη διαδρομή για τις μέρες που δεν θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ από το Ρέθυμνο. Όμορφα μέρη με πολύ πράσινο. Μέσα από την Γεωργιούπολη υπάρχει δρόμος που οδηγεί στην λίμνη του Κουρνά.

Χάρτης της Διαδρομής ...

Ρέθυμνο - Χανιά - Κίσσαμος - Γραμβούσα

Η Γραμβούσα είναι από τις πολύ όμορφες περιοχές της Κρήτης και αξίζει πραγματικά τον κόπο. Στην διαδρομή, που είναι αρκετά χιλιόμετρα, θα περάσετε από τα Χανιά. Σας προτείνουμε να πιείτε τον καφέ σας στο όμορφο λιμάνι των Χανίων και να περιηγηθείτε στην παλιά πόλη όσο θα είστε εκεί. Φτάνοντας στο Καστέλι ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφθείτε την Γραμβούσα και την παραλία του Μπάλου είναι με το καράβι που φεύγει τακτικά από το λιμάνι της Κισσάμου.

Επίσης η Κίσσαμος είναι ίσως η καλύτερη περιοχή στη Κρήτη για να φάτε πολύ καλό ψάρι.

Χάρτης της Διαδρομής ...

 

Ρέθυμνο - Κίσσαμος - Ελαφονήσι

Μια ακόμα μακρινή διαδρομή εξίσου όμως όμορφη. Το νησάκι είναι πανέμορφο με άσπρη άμμο γεμάτη κοχύλια. Το τοπίο είναι φανταστικό.

Χάρτης της Διαδρομής ...

 

Ρέθυμνο - Ηράκλειο - Κνωσσός - Γούβες - Ενυδρείο

Η Κνωσσός είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη στην Κρήτη και σίγουρα αξίζει να ξοδέψει κάποιος λίγο από τον χρόνο του εκεί. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Ηρακλείου. Το Ενυδρείο δεν είναι πολύ μακριά από το Ηράκλειο και σίγουρα μπορείτε να το εντάξετε σε αυτή την εκδρομή.

Χάρτης της Διαδρομής ...

 

Ρέθυμνο - Σπήλι - Αγία Γαλήνη - Φαιστός - Μάταλα - Γόρτυνα

Το Σπήλι είναι όμορφο χωριό αξίζει να τριγυρίσετε λίγο εκεί και να πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία κάτω από τους πλάτανους. Η Αγία Γαλήνη είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στην νότια ακτή και αξίζει μια μικρή παρέκκλιση για να το επισκεφθείτε.

Χάρτης της Διαδρομής ...

 

Ρέθυμνο - Ηράκλειο - Χερσόνησος - Ελούντα - Σπιναλόγκα - Άγιος Νικόλαος

Από την Ελούντα πηγαίνει αρκετά συχνά καραβάκι στην Σπιναλόγκα. Μιλήστε με τους ανθρώπους εκεί θα σας πουν πάρα πολλές ιστορίες για αυτό το νησάκι. Όμορφο και σίγουρα πολύ έντονα φορτωμένο με συναισθήματα μέρος. Αν έχετε ώρα και θέλετε να προχωρήσετε, λίγο πιο κάτω βρίσκετε η όμορφη πόλη του Αγίου Νικολάου. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να την επισκεφθείτε.

Χάρτης της Διαδρομής ...

 

 

Τα Ξενοδοχεία μας - Ο Τόπος μας - Χρήσιμες πληροφορίες - Επικοινωνία - Αρχική Σελίδα